måndag 7 september 2009

Hösten är här!


Hösten är här! Vinden är frisk och lite kylig! Många jag pratar med, utanför friskvårdsbranschen, fasar för hösten. Många säger - "hösten är mörk", "vilken dålig sommar vi har haft....jag vill ha mer semester", "nästa semester är om ca 10 månader" m.m. Jag tycker att det är ledsamt att veta att många faktiskt inte tycker om hösten. Vi som jobbar i friskvårdsbranschen är otroligt glada för en ny termin, speciellt hösttermin, då det innebär en massa nya medlemmer och klasserna blir återigen fulla (alla vill träna). Hösten är för det mesta helt galen och intensiv. Vi ska hinna med och ha kick-off på anläggningarna, vi ska hinna med och ha öppet hus, releaser för nya LesMills program, Kick-Off för instruktörer, Jul och VT schemat ska bli klart och mycket mer. Som sagt en rolig och hektiskt termin! 

För dig som inte tycker om att det börjar bli mörkt:
 Sätt dig ner och fundera ut en utmaning, något som kan sysselsätta dig under hösten. Med en utmaning, kommer du kunna fokusera på något helt annat än mörkret. Det kan vara att du ska börja utöva en sport du aldrig tidigare har vågat testa, läsa n kurs, lära dig spanska, planera en resa och mycket mer. Precis det du känner för! 

Kom ihåg att utmaningar, utvecklar dig!


Något som har börjat intresserad mig är Yoga och Yogans filosofi. Jag kommer att satsa mer på yogan under hösten och min utmaning är förtillfället att prioritera för att kunna utöva yoga, mer än vanligt. Mitt mål är även att bi mer insatt i yogans filosofi.

Nedan kan du läsa om Chakran, en del av yogans filosofi som har börjat intresserad mig...läs och njut! 


Chakran:
Chakran är 7 st energipunkter som vi har på kroppen.
När vi är i perfekt balans så flödar energi fritt i våra chakra men vid minsta obalans eller blockering så kan vi utveckla sjukdomar. För att förhindra att sjukdomar utvecklas så bör man se till att energierna flödar
så fritt som möjligt och göra något åt sina blockeringar.
Dom sju chakra som vi har är: 

Kron - Andlighet
Tredje ögat - Intution, vishet
Hals - Kommunikation
Hjärta - Kärlek
Solar Plexus - Personlig kraft
Sakral - Sexualitet, kreativitet
Bas - Överlevnad



Chakrabalansering sker genom andliga och fysiska övningar av olika karaktär, företrädesvis med olika asana, kroppsligt gymnastiska övningar, men också med meditationsövningar och pranayama, det vill säga andningsövningar. Man kan tala om en sorts balansering av olika energier hos människan. Bas-chakrat jordenergi balanseras mot kron-chakrat himmelsk energi. De tre nedre chakrana balanseras mot de tre övre chakrana och hjärtchakrat i mitten innehåller både den jordiska och himmelska energin, så den är neutral. Den neutrala energin är kärleksenergi, helande energi och så vidare.



Vad är din utmaning under hösten?


Inga kommentarer: