onsdag 19 september 2012

Istället för pasta, ris och potatis!

Det finns mängder av olika, nyttiga, enkla, snabba och nästintill kolhydratsfria alternativ som kan serveras till maten, istället för stärkelserika kohydrater så som; pasta, ris och potatis. Jag personligen är ett stort fan av blomkålsmos, ungsbakade rödbetor (dock inget du får äta om du äter enligt LLCHF) och stora, matiga sallader. Nedan har jag specifierat några enkla recept för den som önskar få inspiration till sin matlagning; 

Blomkål/Broccolimos: 

  • Dela och koka de små buketterna i saltat vatten (kan även koka upp vattnet med en grönsaksbuljong) tills blomkålen/broccolin är al dente - mjuk, men med en ytterst liten kärna i mitten. 
  • Ta av från plattan och mixa blomkålen/broccolin med en skvätt grädde/mjölk, en klick smör, salt och peppar till ett mos. Färdig att servera. (I bland brukar jag ha i lite cayennepeppar i mitt blomkålsmos, för att att få lite sting i det)
Blomkålsris:
  • Riv ett stort blomkålshuvud på den grövsta sidan av rivjärnet.
  • Släpp sedan ner i kokande vatten cirka 10 sekunder. Häll av i durkslag. 

Zucchinipasta:
  • Dela zucchinin på mitten, kärna ur. Skär zucchinin med en osthyvel för att få långa, fina "bandspagettis".
  • Koka upp saltvatten. Lägg i zucchinipastan i vattnet i ca 30-60 sec. Häll av i ett durkslag.  


Morotsbiffar:
  • Riv morötterna grovt, blanda med ägg och salt. Krama ur vätskan forma till biffar. 
  • Stek i smör tills de är gyllenbruna, lite frasiga på toppen. 
  • Servera med ex. Stekt fläsk eller bacon.
    --> 5 normalstora morötter, 1-2 ägg och salt.

Coleslow:
  • Riv önskad mäng morötter och vitkål (Jag brukar använda mig av osthyveln när jag river vitkålen).
  • Blanda med creme fraiche, majonäs, salt och peppar. (Mer smak? En klick dijonsenap och en skvätt färskpressad citron) Mängden "gegga' till salladen beror ju på hur mycket morot och vitkål du använder. Smaka dig till. 


Shiratakinudlar:
Finns att köpa i hälsokosten eller på internet

Ugnsbakade rödbetor:
  • Sätt på ugnen på 200 grader. Skala rödbetorna och skär i båtar. 
  • Lägg i rödbetorna i en ugnssäkerform. Ringa över olja, salt och peppar. Låt baka i ugnen tills rödbetorna är "genomkokta" och har fått en liten krispig yta. Klicka på en bit smör, rör om och servera.  

Matig sallad: 

  • BAS: Favorit ingredienser serveras med Ex 1. fetaost, rostade pinjenötter och melon. Ex 2. Stekt halloumiost och honungsmelon. Ex 3 Mozzarella, rödlök, ringlad olivolja och flingsalt. Ex 4 Fetaost, soltorkade tomater och oliver. (Alternativen är många, använd fantastin)


Hoppas du har fått lite inspiration till din matlagning i framtiden och tänk på att det endast är fantasin som kan sätta stopp för en sund, lättlagad. enkel, snabb, god, näringsrik, nyttig och hälsosam måltid. Tänk vad mycket gott vi kan göra med färska och näringsrika råvaror som blomkål, rödbetor, morötter och broccoli. 

Njut!









Inga kommentarer: