onsdag 29 juli 2015

Granola

Här kommer ett busenkelt recept på granola som är gott och nyttigt! När du äter denna typ av granola som är fylld av nötter, frön och kärnor så räcker det med att ta ca 1/2 dl av granolan då den har ett högt kaloriinehåll pga. att den endast innehåller nötter, frön och kärnor. Nötter, frön och kärnor är rika på protein och mineraler men den största energikälla kommer i från fett - nyttigt och hälsosamt fett.
Men bara för att granolan är "hälsosam" betyder det inte att man kan äta 2-3 dl. Vips har du kommit upp i 300 kcal bara att äta granolan. Komplettera med yoghurtkvarg/yoghurt/kvarg/havreyoghurt eller vad som önskas och lite bär på. Supergott till frukost eller mellanmål.


Du kan ta vilka nötter eller frön du vill. Väldigt gott att lägga i torkad frukt efter att den har rostats och svalnat. Russin, torkade dadlar och/eller fikon eller aprikoser t.ex. 

För en STOR mängd granola använde jag följande ingredienser i:
1 dl cashewnötter 
1 dl paranötter 
1 dl sötmandel
1 dl hasselnötter 
1 dl valnötter
1 dl linfrön 
1 dl pumpakärnor 
1 dl solrosfrön
1/2 dl chiafrön 
1 dl kokosflingor 
2 dl boveteflingor (Havregryn funkar fint med)

1/2 dl flytande kokosolja (jag använder smakfri och la i rumstempererad olja) 
1-2 dl vatten 
1-2 tsk vaniljpulver (Beror lite på hur mycket smak av vanilj man vill ha)
1 nypa havssalt
1 dl lönnsirap (eller valfri sötning)

1. Sätt ugnen på 150 grader 
2. Hacka alla nötter och lägg i en bunke. Lägg i resterande ingredienser och blanda runt. 
3. Blandningen ska bli klibbig och "blöt". Jag tror att jag hade i ca 1 1/2 dl vatten. Vattenmängden varierar beroende på HUR mycket nötter/frön du har i. 
4. Häll över allt på ugnsplåten, använd ett bakplåtspapper så att det är lätt att röra runt. 
5. Rosta blandningen i ca 45-50 min. Rör om var 10 minut så att det inte bränns. 
6. Låt svalna och lägg i torkad frukt om så önskas. 


Inga kommentarer: