fredag 29 april 2016

Frasiga vegetariska piroger

För ett tag sedan testade jag att göra frasiga piroger enligt Anjas recept: 
http://anja.elle.se/frasiga-vegetariska-piroger/ . Jag var allt lite skeptisk men dessa blev förvånansvärt goda och gick hem hos både man och son. Jag gjorde några med Anjas fyllning nedan och några med en vegetarisk "färsfyllning", som är mer anpassat för barn. Den tyckte jag också blev godare än den med fetaost. 

I den vegetariska "färsfyllningen" hade jag följande ingredienser i (ca mått): 

300 gram sojafärs 
1/2 gullök
2 dl riven vitkål
1-2 rivna morötter 
Eko majs
Klick tomatpuré 
Salt, peppar och valfria örter/kryddor som oregano, timjan, rosmarin. För hetta: cayennepeppar och/eller chilipulver. Fräs allt på medelvärme till det har fått en fin färg. Fördela sedan på pirogerna, som i Anjas recept nedan. OBS! Halvera då också fetaoströran. 


Glutenfria frasiga piroger
cirka 12 st (recept kopierat från Anjas blogg) 

3 dl havremjöl
2 dl rismjöl
2 msk fiberhusk
0,5 dl sesamfrön
2 msk smält kallpressad kokosolja
2 msk laktosfri kvarg
3 ekologiska ägg
en nypa havssalt

Fyllning:

1 rödlök
200 g färsk bladspenat
200 g fetaost
1 tsk citronsaft
peppar
flingsalt

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda först alla torra ingredienser i en matberedare. Blanda ner ett ägg i taget, kokosolja och kvarg och blanda till en jämn smet. Ställ degen i kylen några minuter så blir den lite lättare att hantera. Gör fyllningen under tiden genom att steka alla ingredienser i kokosolja och låt svalna.

Forma degen till 10-12 små bollar, beroende på hur stora du vill ha dina piroger. Kavla ut en deg åt gången mellan två bitar bakplåtspapper så att inte degen ska fastna på kaveln. Ta bort det överst bakplåtspappret och lägg fyllning på lite mindre än halva sidan av pirogen. Vik sedan över andra halvan med hjälp av bakplåtspappret så det blir som ett lock. Upprepa tills du är klar med alla piroger som du sedan lägger på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla med äggula för att de ska bli extra frasiga och få en härlig gyllene färg.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 12-15 minuter.


Smaklig spis! 
Sandra 
 





Inga kommentarer: