torsdag 16 juni 2016

Gör det inte så svårt för dig...




Jag träffar på många som är förvirrade av alla kostråd. Grannen äter på ett visst sätt och kollegan på ett annat och bägge förespråkar sina kosthållningar. Vad ska jag då äta/välja? Känner du igen dig? 

Ett av mina arbetsuppgifter är att göra kostanalyser och det ena upplägget är inte det andra likt. Det beror såklart dels på ålder, kön, vikt, målsättning och hur aktiv du är. I bland funkar kostupplägget på direkten, i bland tar det lite tid innan kroppen reagerar åt det positiva hållet och i bland måste jag justera. Jag har tyvärr inga dyra apparater eller möjlighet att ta kontinuerliga blodprover som underlättar en rådgivning. Jag har haft klienter som inte regerar bra på t.ex. LCHF och visar ingen direkt viktnedgång, medans på andra funkar det hur bra som helst på. LCHF - kan dels användas i samband på individer som har en kraftig övervikt och dåliga värden. På kort sikt kan klienten få kontroll på sin vikt, förbättra sina värden avsevärt och man kan stabilisera hormoner och sedan fortsätta jobba vidare med en mer hållbar kosthållning. Intressant att våra kroppar kan reagerar så olika, eller hur? Bara en liten detalj....nu vidare i ämnet.

Först och främst. Vad du bör äta och vad din kropp är anpassad till att äta är högst individuellt. Vad vi vet i dag är att vi reagerar olika på olika livsmedel och våra kroppar tar hand om själva näring på olika sätt. Så om jag äter samma måltid som dig, kommer våra kroppar att hantera den typ av mat på olika sätt - enkelt kan tyckas, men också en enorm utmaning för varje enskild människa att veta vad man då ska äta för att ge sin kropp den bästa möjliga näringen. 

Vad ska du äta? 

För gemene man räcker det att börja med följande:

- Ät riktiga råvaror. Laga mat från grunden och ät regelbundet. 
- Undvik snabbmat och köpemat. Ta med dig matlåda till jobbet/skolan.
- Ät kolhydrater, fett och protein: 

Kolhydrater: Havregryn, råris, potatis, rotfrukter, quinoa, all typ av grönsaker, bär och frukt
Protein: Fisk, kyckling, kött, ägg, keso, tofu, böner och linser (jag lägger det i kategorin protein, då det är proteinrikt och kan mycket väl användas i din matlagning istället för ex. kött), naturell yoghurt/yoghurt kvarg
Fett: Vegetabiliska fetter först och främst som avokado, raps-och olivolja, nötter och frön. 
- Ät regelbundet  (Ex. frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag)
- Drick vatten till alla måltider.

Ex. på Frukost
Havregrynsgröt, bär, valfri typ av mjölk och ägg
Naturell yoghurt/Naturell yoghurtkvarg, ca 1/2 dl-1 dl av min granola, 1 dl tinade/färska bär och ägg. 
Fröknäcke med valfritt pålägg på. 

Ex. Lunch/middag 
Ugnsbakad lax, potatis, 1/3 grönsaker som broccoli, blomkål och ärtor en klick hemmagjord aioli
Grillad kyckling med en somrig sallad gjord på färsk vitkål, bladspenat, melon, fetaost, avokado och jordgubbar. 
Torsk, potatis, skirat smör och grönsaker . 
Klassisk omelettet gjord på 2 ägg och en skvätt vatten + ingredienser på och grönsaker till.

Ex. Mellanmål
Kokt ägg
Makrillfilé i tomatsås och knäckebröd
Keso och bär 
Avokado med lite örtsalt på 


Krångla inte till det! Att äta ren mat eller "clean eating", som du säkert har hört talas om,  behöver inte betyda gröna drinkar, 100% rawfood och mängder med "konstiga" ingredienser. 

Detta är ingen ny information, men kanske en liten påminnelse. Har du frågor eller vill veta mer om kostrådgivning finns jag på sandra@sandraborjesson.se. 

Önskar dig en riktigt härlig dag, 
Sandra 



P.S Bilden säger mer än 1000 ord....








Inga kommentarer: